Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Facebookos riogatás által vírusokat terjesztő oldalakra

2010.02.04. 20:50 - ta_blogok

Címkék: tartalom vírus facebook csalók pofakönyv

Sok mende-monda terjeng a Facebookról, abban lelhető alkalmazásokról és mindenféle visszaélésekről. Íme egy újabb. Mostanában szárnyra kapott egy baráti figyelmeztetés, amit a felhasználók küldenek tovább egymásnak - általában "állapot"-üzenetben; ebben az üzenetben figyelmeztetnek egy "Név nélküli" programra, ami nagyon lelassítja a Facebook működését.

« Vissza

A helyzet pikantériája, hogy maga a program - ha ott van a telepített alkalmazások között - nem is káros, ugyanis egy Facebook komponensről van szó, méghozzá a "Dobozok"- fülről (angolul: Boxes - tab). Ha valaki ezt kitörli - és utána ráeszmél, hogy mégis szüksége van rá - akkor sincs nagyobb baj, ugyanis pár kattintással visszaállítható.
 
Egy általános figyelmeztetés a programra így szól:
"Figyelem! Lelassult a Facebook-od mostanában? Lépj be a "beállításokba" és válaszd ki a "Program beállításokat". A legördülő menüből válaszd ki a "Hozzá adva a profilhoz" pontot. Ha látsz egy olyat, hogy "Név nélküli" töröld ki! Ez egy belső spybot. Továbbítsd ezt az üzenetet!" /szabad fordítás angolról/
 
A Sophos nevű adatbiztonsági cég szakértője Graham Cluely szerint nem egy kémprogramról van szó, hanem a Facebook rendszer egyik részéről, amit a rendszer üzemeltetői rosszul - azaz inkább: sehogy sem - neveztek el.
 
Azok a felhasználók, akik többet szerettek volna megtudni az alkalmazásról például: miképpen került oda, mit is csinál, miért jelent meg, hogyan lassítja a gépet stb. elkezdtek keresgélni az interneten a programra, itt olyan keresőszavakat alkamaztak, mint "Unnamed app". Erre a jelenségre nagyon hamar reagáltak a különböző kártékony programok terjesztői és az általuk kezelt honlapok hátterébe beleépítették a leggyakrabban használt kereső-kifejezéseket. Felhasználva a "Facebook", "Unnamed app" és hasonló kifejezéseket elérték, hogy a találati oldalak elejére kerüljenek az oldalaikkal, amik pl. hamis vírusírtókat terjesztenek.
 

Az elveszett dobozokat vissza lehet állítani

Facebook segédoldalai szerint a rosszul elnevezett alkalmazás a "Dobozok-fül" elnevezése, aminek rejtve kéne lennie a felhasználók elől. Az alkalmazás kitörlése eltávolítja a kérdéses fület is.

Az oldalon leírják miképpen lehet visszaállítani a fület: a Facebook alkalmazásaiból keressük ki azt a helyet, ahol korábban a Doboz-fül volt. Az alkalmazás mellett válasszuk ki a "Beállítások" hivatkozást. Ezután egy ablakot kapunk, amin a Profil-fül látható. Erről a fülről válasszuk ki a Dobozok mellől, hogy "hivatkozás hozzáadása". Ezzel ismét látható lesz a hivatkozás a fülek között.

« Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr1001730317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása