Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Már magyarul is terjed a Facebook-átverés!

2010.08.03. 10:00 - ta_blogok

Címkék: vírus facebook magyarul terjed

 Tessék tudni róla: link

Néhány hete számoltunk be a Facebookon felbukkant új átverésről, mely látszólag ismerősünk által az üzenőfalra írt bejegyzésben ígér kihagyhatatlan videót. A vírus-üzenet most magyarul is megjelent, és villámgyorsan terjed. 

„Az emberek 99 százaléka nem tudja 25 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" címmel jelent meg néhány hete - akkor még csak angol nyelven - egy új facebookos átverés. Az üzenet látszólag ismerőstől jött, egy ilyen címre pedig muszáj rákattintani. Ha ezt megtesszük, az alkalmazás azt kéri, másoljunk egy kódot a böngészőbe, hogy megnézhessük a videót. Ha teljesítjük a kérést, nem a videót fogjuk látni, hanem a fertőzött üzenetet küldjük tovább összes ismerősünknek - számoltunk be nemrég az újfajta becsapásról.
Ne kattintsunk rá!

Ne kattintsunk rá!



Szinte azonos szöveggel, kicsit eltérő metodikával jelent meg egy napja magyar nyelven is az átverés a Facebookon: az üzenet látszólag ismerősünktől érkezik, és „az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" szöveggel kelti fel a figyelmünket. Mivel ismerőstől jön, ráadásul magyarul van, sokan rákattintottak. Ezt bizonyítja, hogy a „klubnak" tegnap még csak 7000 jelenleg 55 ezer „tagja" van, de a szám óránként több ezerrel növekszik.

Ha rákattintunk a linkre, az oldal egy Facebook alkalmazáshoz visz, ahol színkód helyes megadásával bizonyítjuk, hogy emberek vagyunk. Ekkor új lapon elindul egy YouTube videó, melyben egy Jokernek öltözött pasas fura performanszát láthatjuk. Az átverés látszólag nem tesz kárt, viszont továbbküldi magát nevünkben ismerőseink üzenőfalára, ráadásul a jelek szerint "lájkolást" is küld, azaz úgy tesz, mintha az ismerős még külön lájkolná is a videót. Ezen felül, mivel egy idő után az üzenőfal új bejegyzései miatt, csak lefelé görgetve lenne látható, ezért az üzenet időről-időre az első helyre "helyezi magát" így ismét az üzenőfal tetején látható. Ez a típusú átverés nemrég jelent meg a Facebookon, újabb, veszélyesebb formái már fertőzött weboldalra is vezetnek. 

Ennek az átverésnek látszólag egyetlen célja, hogy minél gyorsabban terjedjen. Tehát, ha meglátjuk, hogy ismerősünktől ilyen, vagy hasonló szöveggel üzenet érkezett, ne kattintsunk rá! Az üzenet hozzászólásban pedig figyelmeztessük erre a többieket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr992195936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása