Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Költözik a Zynga; Farmville, Café World és a többiek

2010.05.10. 11:34 - ta_blogok

Címkék: tartalom játék siker facebook új user felhívás felhasználó cafe farmville pofakönyv zynga cafe world zlive zynga live

A blog.hu rendszer olyan, hogy tudom követni mire is kíváncsiak az ide látogatók. Mivel torony magasan vezetnek a "farmville + csalások" és "farmville + tippek" típusú keresések  gondoltam, írok a témakörben egy újabb bejegyzést. Azonban készülődés közben felütötte a fejét egy ide tartozó pletyka ami mellett egyik Farmville játékos sem mehet el: költözés várható.

Talán senkit sem lep meg ha azt írom, hogy a Facebook legjátszottabb játéka a Farmville. Ez már-már annyira tényszerű mint a reggelente felkelő Nap. A játéknak már több mint 80 millió tagja van - azaz minden ötödik Facebook-regisztrált. Oké, eddig semmi újdonság - és mi van akkor ha azt írom, hogy ennek a 80 millió felhasználónak a közeljövőben egy új fórumot kell keresniük ha szeretnének továbbra is virtuális földjüket művelni? A játékfejlesztő cég Zynga ugyanis olyan lépéseket tesz, amik arra utalnak, hogy kitelepíti a játékait más rendszerekből és saját hálózatot létesít nekik. Az egyik erre utaló jel, hogy a YoVille nevű játék már nem elérhető a neves Tagged hálózatban.

Az átállásnak több célja és indoka lehet. Eddig mindössze a játék hálózat neve tűnik egy kicsit is biztosnak: Zynga Live, avagy ZLive. YoVille lassan már csak ott lesz elérhető és valószínűleg Farmville - és többi Zynga játék - is ott végzi.

Mi lehet mind e mögött? Először is Zynga feltehette magának a kérdéseket, hogy: "Ha mi Facebook-nak ekkora hasznot nyújtunk a legnépszerűbb játékokkal, akkor miért ne szednénk be inkább magunk a teljes profitot? Miért kell függnünk egy másik rendszer akaratától, előírásaitól, amikor vagyunk már akkorák, hogy magunknak is ki tudjunk építeni egy olyan tökéletes rendzsert, ami kifejezetten a mi játékainkra van optimalizálva? Melyik állítás az igaz: azért játszanak Farmville-lel, mert Facebook-on van; vagy azért lépnek be a felhasználók Facebook-ra, mert ott játszhatnak Farmville-lel / Mafia Wars-szal stb.?"


Ez mind nagyon is érthető: ha egyszer van arra lehetőséged, hogy az alkalmazás egy általad tökéletesített, az alkalmazásra írt környezetben fusson; vagy egy idegen arénában, más fejlesztőktől függően - amiért még részesedést is fizetned kell-, akkor nem hinném, hogy nagy kérdés melyiket is választanád.

Persze nem csak ettől van szó, hanem pénzről is. Eddig Facebook - teljesen értehtően - minden a rendszerén keresztül menő üzletek után részesedést kért. Addig nem is volt evvel gond míg nincs lehetőséged arra, hogy egy konkurens rendszert épís fel. Úgy tűnik Zyngánál eljött az idő amikor már nem akarják a Dollárokat másoknak adni, hanem inkább megtartanák maguknak. Nem csak a jelenleg Facebook-hoz kerülő pénzről van szó hanem további üzleti lehetőségekről, amit egy teljesen saját hálózat rejthet.

Ha létre jön egy teljes Zynga rendszer, akkor az első komoly kérdés: miben más, mint Facebook, Twitter, hi5, Tagged vagy bármely másik haver-hálózat? Valószínűsíthető, az új rendszer nem egy új "Ezek a barátaim"-alapú valami lesz, hanem egy kizárólag Zynga-játék platform. Belépve importálhatjuk majd az ismerőseinket - és azok Like-gombbal majd láthatják Facebook hírfolyamban is mit teszünk a ZLive-ban.


Az új rendszerben majd ötvözhetjük a karakterünket Mafia World-ből, YoVille-ből és a többi játékból. Betudjuk váltani a pontjainkat itt-ott, tudhatunk átjárni a játékok között. Miképpen is pontosan nem teljesen tiszta de pl. tapasztalati pontok erre lehetőséget adhatnak. Valami olyas formában, hogy nem külön karakterek gyűjtik a pontokat, hanem azok összeadódva egy központi profil részét képzik. Mert ugye kissé játék-idegen lenne ha megjelennénk az utánfutókat megpakolva malackákkal és eperrel a Mafia World közepén Café World sütikre vadászva. Mindemellett viszont nagyon izgalmasnak hangzik egy olyan fórum, ahol számos kis egyszerű játék van összekötve és ezeket akár függetlenül is játszhatjuk. Egy olyan aréna, mint a játszóház kiskorunkban ahová a szüleink belöktek minket: egy halom aranyos kis játékkal, amikkel el tudjuk ütni az időt, akár a többi gyerekkel játszva. A milliője a dolognak teljesen más lesz, mint egy komoly játékot üzemeltető Star Wars Galaxies vagy World of Warcraft rendszere, ezért nem lesz / lehet konkurense azoknak. Valahol az utóbb említettek és Facebook közé tudnám elhelyezni a dolgot. Jómagam abban reménykedem, hogy nem egy Flash-játékokat-gyűjtő oldalhoz lesz leginkább hasonló, amilyen már kismilló van az interneten.

De vajon hány felhasználó fog az eddig megszokott Facebook felülett mellett egy másikon játszani? Mennyire lesz külön választva vagy nem is fog feltűnni a változás? Persze a legutóbbit szeretné leginkább a nagyérdemű. Ebben közrejátszik, Facebook mennyire hajlandó támogatni a különválást, esetleg valamilyen együttműködést megtartva, de már nem alá-fölé rendelt viszonyban, hanem egyenlő partnerként.

Ha lesz is költözés az nem ma fog megtörténni. Annyi viszont tuti, hogy valami készülődik Zynga házatáján, elég csak azt figyelembe venni, hogy újabb domain neveket vásárolnak és üzemeltetnek be; új állásokat hirdetnek meg, több régióban; és a YoVille kivonulásáa Tagged-ből. Én kíváncsian várom ezek mind mit is hoznak nekünk a jövőben.

 

Update: most talalált index.hu cikk a témában

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr581987978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása