Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Megold-e bármit is egy gomb?

2010.04.13. 22:00 - ta_blogok

Címkék: facebook beállítások felhívás felhasználó író magánszféra pánikgomb csalók pofakönyv

Facebookról szóló főhír most az, hogy a Facebook is gondolkodik azon, hogy egy ún. Pánikgombot rendszeresítsen a portálján. Aki nem olvasott róla, az itt és itt szerezhet bővebb leírást az előzményekről. Röviden arról van szó, ha valaki úgy gondolja, éppen szexuálisan zaklatják, megpróbálják a számítógépét feltörni vagy egyéb kétes tevékenységeket folytatni, akkor a gomb megnyomásával egy feljelentést tesz. Persze az egész dolog szép és jó kezdeményezés, de azért pár gondolatot felvet:

Mit eredményez a gomb megnyomása?

Az egyik eset, hogy simán szétkapcsolja a beszélgetést, valamint a "zaklató" összes küldött levelét, üzenetét törli és a fiókját is eltünteti az ismerőseik közül. Másik eset, hogy azonnal blokkolja a felhasználót, aki így nem tud semmit sem tenni a portálon, míg a Facebook Biztonsági Rendészete át nem nézte a szándékainak tisztességét. Amit sokan szeretnének, hogy azonnal egy feljelentés futna be a rendőrségre vagy a gyermekvédőkhöz. Oké, de hány téves riasztás, felesleges kör keletkezik ebből? Talán munkahely-teremtő hatással lesz, mert több rendőrt kell alkalmazni, akik ezekre az ügyekre specializálódnak majd. Mi számít büntetendőnek? Már az is bűncselekmény ha egy lánynak azt írom, milyen szívesen elkapnám; vagy meg kell várni a tettlegességet?

Az egész esetet az váltotta ki, hogy egy nem-annyira-kedves fiatalember megerőszakolt egy 17 éves lányt Angliában, majd megölte. Nekem csak az nem teljesen tiszta, hogy itt hogyan is segített volna egy pánikgomb? Nem Facebook-on ölte meg a lányt, találkoztak. Gondolom, a férfi nem azt írta: "Gyere találkozzunk és véged lesz, de nagyon!" - hanem valami kedveset. Valahogy nem látom át, miképpen lehetett volna ezt a szerencsétlenséget megelőzni egy gombbal.

Azt sem értem, a rendőrség mikor avatkozott volna közbe? Angliában is 16 éves kor után törvényileg avval vagyok, akivel akarok - kivéve az egyértelműen büntetendő dolgok: rokon, nevelő, erőszakos stb. Ha a lány meg már elmúlt 17, akkor a rendőrség nem tehet semmit egészen addig míg erőszakra nem kerül a sor. 

De vissza térve a gombra. Ha nagyon látványos és hivalkodó, akkor kérdés egy felhasználó mennyire meri egyáltalán megnyomni. Amikor tudatában vagyok annak, hogy a megnyomásával az egész S.W.A.T be fog robbanni a másikhoz és tárgyalás nélkül főállású bányaló lesz belőle Peruban, akkor nem biztos, hogy megnyomnám bármikor is. Viszont ha tudom, hogy csak pár órára lesz zárolva a profilja, akkor lépten-nyomon kattitntgatnám.

Szerintem a gomb jó ötlet, de inkább valamilyen profil-zárolási metódust kell alkalmazni, mint az azonnali feljelentések. Ha meg valaki kap 30 pánik-nyomást, akkor mehet a Yard kopogtatni. Alapvetően viszont nem a rendszerben van a hiba, hanem a felhasználókban (jéééé...). A portál alsó korhatára 13 év, de nem okoz nagy nehézséget egy öt évesnek sem annak a kijátszása, így tényleg az regisztrál, akinek vagy internet hozzáférése. A gyerekek - és sok felnőtt is - meg bejelöl minden boldog-boldogtalat akit csak talál a rengetegben. Aztán meg csodálkozik, hogy lesz pár beteg ismerőse, akik inzultálják.

Aki meg cukinak tűnik a Facebook beszélgetések alatt, nem biztos, hogy simogatni fog egy személyes találkozáskor. Nem kell azonnal a kocsijába szállni és elmenni vele a Bates Motel-be. Lehetne kétszer-háromszor együtt kávézni egy bevásárlóközpontban, napközben. Ha meg valaki nem így tesz, arról nem a Facebook tehet, szerintem.

Ne gondoljátok, hogy nem tartom rettenetesnek azt, ami történt. Teljes mértékben elítélem a nemi erőszakot és egy embertársunk megölését. Avval is egyetértek, hogy a gyerekeket védeni kell a molesztálós-bácsiktól, akik a Facebook-on leselkednek. De nem mindig maga a rendszer a hibás, hanem akik használják. A szülők feladata, hogy úgy neveljék gyermekeiket, hogy vigyázva használják a portált - mint ahogy vigyázva közlekedjenek az utcán - csak olyan fényképeket tegyenek ki, amiket felvállalnának egy iskolai tablón és csak olyan embereket jelöljenek, akikről valóságban is tudják, kicsodák.

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr771919164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása