Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Facebook a csalók paradicsoma?

2009.12.07. 12:00 - ta_blogok

Címkék: reklám üzlet siker vírus facebook lopás csaló csalók pofakönyv

Az olyan vállalkozások, amik átverésekkel és megkérdőjelezhető módon tesznek szert bevételre imádják az olyan nagy adatbázisokat, mint amilyen a Facebook-é is. Ezeken a portálokon egy helyen találhatnak számos olyan felhasználót, aki nem olvassa el a "felhasználási feltételeket" egy "OK"re való kattintás előtt, ezzel könnyű prédává válva a hamis ígéreteknek és átveréseknek.

« Vissza

Minden nap több tízmillió felhasználó használja a Facebook portált, ami köré hatalmas mennyiségű online játék és szolgáltatás összpontosult. Ezeket az alkalmazásokat író cégek a szolgáltatásukban lévő reklámhelyeket értékesítik tovább külső cégeknek, akik között csalók is akadnak.

Számítástechnikai szakember, blogger és újságíró Michael Arrington nagy zűrt keltett kijelentésével, ami szerint Facebook szándékosan szemethúny egyes olyan csalók felett, akik úgy verik át a felhasználókat, hogy kéretlen szolgáltatásokat és termékeket rendeltetnek meg velük. Arrington arról számolt be a blogján (TechCrunch), hogy Facebook szándékosan azért nem követi saját csaló-ellenes kiírásait, mert egyrésze a csalási reklámbevételekből végül egy rész a portál saját bankszámláján landol.

Ugyanolyan ez, mint az élsportolók szteroidok használata. Ha a szabályokat nem követjük, akkor az emberek megszegik azokat. Pont ez történik a Facebookon. - írja a szakember.

Tíz másodperc alatt találkozhatunk egy csalóval

Az ügyet vizsgáló Newsweek amerikai hírújság szerint Facebook erősen elhatárolódott a vádaktól egy e-mail interjú során.

Arrington szerint viszont a Facebook nem tesz eleget a dolog megfékezésére. A Newsweek által megkérdezett újságíró álította, hogy nagyjából tíz másodpercbe telt, míg gyanús hirdetésekkel találkozott, amikor a közkedvelt FarmVille játékkal játszott.

Az újság információi szerint a portálon nem csak hirdetésekkel csalanak, de telefonszámokat is elkérnek a felhasználóktól, amikor azok szolgáltatásokat vesznek igénybe; ilyenek például az intelligencia tesztek. Az eredmény megszerzése érdekében meg kell adnunk egy telefonszámot, amire elküldenek az elért pontszámot megmutató PIN kódot. Kisbetűkkel kiírják - jól elrejtve -, hogy a telefonszám megadásakor a felhasználó megrendel egy horoszkóp szolgáltatást havi 9.99 Dollárért.

Sajnos sokaknak ez csak telefonszámla megérkezésekor vált nyilvánvalóvá.

Én mindenkit arra buzdítok, hogy mielőtt bármilyen adatot - akár csak egy e-mail címet - kérnek tőle a Facebook-on lévő harmadik fél által írt alkalmazások, mindig először gondolja végig, miért is teszi és mit is ad meg; másodjára meg olvassa végig a felhasználási hozzájárulást, legalább azokat a részeket, ahol számok (azaz pénzösszegek) vannak. Nem biztos, hogy megér 2 000 Forintot havonta az, hogy azt hazudják nekünk, hogy az intelligenciánk 120 felett van és egyik barátunké sem ilyen magas.

« Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr971572431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása