Bemutatkozás

Facebookról érdekességek. Mindenféle, ami benne van, ami körülötte történik, amit a felhasználókat érdekli, minden aminek köze van hozzá.

Komolyan van aki elhiszi?

2010.05.16. 22:05 - ta_blogok

Címkék: microsoft üzlet vicc facebook pénz user felhasználó csaló fizetős csalók fizess pofakönyv

 Annyira nagy hülyeségnek tartom a "Fizetős Facebook" pletykát, hogy eredetileg nem is akartam vele foglalkozni. Ugyanakkor mivel ennek a blognak pont az ilyene ostobaságokkal is foglalkoznia kell(ene) engedtem, de csak félig.

Mivel eléggé felbosszantottam már magam egyszer ezen az egészen - és ha azt itt most leírnám, akkor kb 20 oldalnyi merő mocskolódás lenne a vége - ezért inkább állon itt egy külső leírás a jelenségről. 

Fizetős Facebook? Csak a csoportok és kihasználóik létezése biztos

marinov

Húszezer felé közelít a Facebook fizetőssé tétele ellen tiltakozó magyar csoport tagjainak száma. A Facebook folyamatosan cáfol, ennek ellenére a protestáló klubok újra és újra feltűnnek. A demonstrálók jóhiszeműségét netes bűnözők esetenként rosszindulatú számítógépes programokkal hálálják meg.

“NEM, NEM FOGOK HAVI 1190 FT-OT FIZETNI A FACEBOOKÉRT 2010. AUGUSZTUS 27-TŐL

Mint az köztudott, a FaceBook fizetőssé akarja tenni a szolgáltatásait 2010. július 9-től Nagy-Britanniában, Franciaországban és Belgiumban, 2010. augusztus 6-tól Finnországban, Svájcban és Kongóban, augusztus 27-től az Európai Unió maradék államaiban, köztük Magyarországon (!!!), 2010. szeptember 10-től pedig az amerikai kontinensen és Japánban.

A tervet már maga Lady Gaga is bírálta, és világszerte FaceBook csoportok jöttek létre tiltakozásul. Ez a hasonló nemzetközi csoport magyar változata, amely a magyarországi körülményeket és díjakat tartalmazza. Ezt a csoportot a Microsoft és az IBM is elismerte hivatalosnak, és gondoskodnak róla, hogy az itteni tagokat is hozzászámolják az 1000000 tiltakozóhoz, ami ahhoz kell, hogy a tervet a FaceBook tulajdonosai elvessék.

Csatlakozz te is, hogy ezzel minősítsd magadat, és hívd meg az összes ismerősödet!”

- olvasható abban a magyar facebookos csoportban, amelynek már közel 20 ezer tagja van, de az adminja időközben eltűnt. A szöveg a klasszikus hoaxok több elemét is tartalmazza:

- Lady Gaga is bírálta, vagyis egy celeb is az ügy mellé állt;
- a Microsoft és az IBM is elismerte hivatalosnak, vagyis a szoftver- illetve az informatikai óriás közös támogatásáról biztosította a tiltakozókat;
- és ehhez mindketten megadnak minden szükséges technikai támogatást (?), gondoskodnak róla, hogy az itteni tagokat is hozzászámolják a tiltakozókhoz (hasonlóan azokhoz a körlevelekhez, melyek arra biztatnak minket, küldjük tovább őket, és nagyon sok pénz ütheti a markunkat).

“Semmilyen alapvető szolgáltatásunkat nem akarjuk fizetőssé tenni. A Facebook ingyenes mind a 350 millió felhasználó számára” – szajkózza a vállalat ahol és amikor csak tudja, de az összeesküvés-elméletekkel átitatott társadalmunkban az érintett vállalat válasza nem válasz.

“Nehogy már a Facebooknak higgyek, azoknak, akik ettől pénzt remélnek; még titokban akarják tartani, hogy minél több embert vonjanak maguk alá, és csak utána jelentik be hivatalosan”, elmélkedhetnek a konspirációk iránt fogékonyak.

A fenti csoport tartalmát tekintve veszélytelenek tűnik. Mert mi történhet? Két eset lehetséges:

- a Facebook valamikor a távoli jövőben mégis szolgáltatásai – teljes vagy részleges – fizetőssé tétele mellett dönt, hitelesítve ezzel visszamenőleg is minden ilyen és hasonló levelet, csoportot, fórumot, a csatlakozók pedig elmondhatják, látjátok, mi szóltunk!,
- ameddig pedig a Facebook nem fizetős, a tiltakozók elmondhatják, fellépésükkel sikerült megakadályozni a terveket.

Hát akkor?, legyinthetnénk. Nem jobb megelőzni a bajt, és mutatni a Facebook felé, hogy nagyon nem szeretnénk a szolgáltatás fizetőssé tételét? Nem. A Facebook egyrészt valószínűleg csatlakozásunk nélkül is tisztában van vele, milyen sokan vannak azok, akik nem szeretnének pénzt fizetni a közösségi oldal használatáért, másrészt – és ez a veszélyesebb része a dolognak – a tiltakozó oldalak egy részén barangolva könnyen megfertőződhetnek gépeink. Netes bűnözők ugyanis az emberi hiszékenységet kihasználva az ilyen protestoldalakat sokszor arra használják, hogy kártékony alkalmazások elindítására, telepítésére csábítsanak minket (hasonló veszély fenyegethet minket a “Megnézem, ki nézi a profilom” típusú alkalmazások esetében is, az ilyen típusú oldalak ugyanis egy nem létező Facebook-szolgáltatás iránti igényt lovagolnak meg, esetenként hihetetlen mennyiségű szpemmel elárasztva minket és ismerőseinket). És akkor lehet, hogy a Facebook nem lesz fizetős (valószínűleg a csoporthoz való csatlakozásunk ellenére illetve anélkül sem), de az újratelepítést nem biztos, hogy megússzuk.

innen

 Nem is értem miért hisznek el sokan mindent amit valaki leír, még mindig abban a hitben élnek: "ami le van írva, az biztosan igaz"? Ennek apropójából én most itt kitalálok egy hasonlóan nagy marhaságot, mint a fenti... talán még ezt is elhiszi valaki.

 

Keress pénzt az illegális Windows telepítésekkel!

A világ legelterjettebb operációsrendszere a Microsoft XP, amit sok háztartásban illegális, azaz másolt fomában fut. Microsoft is felismerte ezt a tényt és a korábbi gátló hadjáratától eltérően most inkább ösztönözni próbálja a felhasználókat arra, hogy legális Windows-t használjanak. Eddig az automatikus frissítésekkel lejött egy olyan belső alkalmazás, ami gátolta az illegális rendszerek használtát és nem engedett egyéb Microsoft alkalmazásokat sem letölteni, ilyen például a legújabb Microsoft MediaPlayer amivel videókat és zenéket tudhatunk lejátszani, akár internetről egyenest.

Microsoft létrehozott egy olyan internetes oldalt, amin kereszül le tudja törölni a felhasználó számítógépéről a rendszert. Természetesen ezt csak a felhasználó hozzájárúlásával teszi egy regisztráció után.

A weboldal nem csak letörli az illegális Windows XP-t de elkezd egy Windows 7-es telepítést is, így nem marad operációsrendszer nélkül a gép. További motivációs erőként a cég felajánlott 100 Dollárt az első 5 000 felhasználónak, aki törli a rendszerét és az újat teszi fel.

Microsoft abban nyer, hogy csökkenti az elavult rendszerének részesedését és a megbízhatóbb alakalmazást terjeszti, evvel javítva a cég hírnevén. Továbbá eléri, hogy reklám célokra használja a törlő-telepítő honlapot, amit remélhetően minden másolt rendszer tulajdonos kihasznál majd. A honlapon lelhető felületeket meg értékesíti további cégeknek. Így Microsoft azoktól a cégektől szedi be a kisesett bevételt, akik hirdetnek az oldalon.

John McKamu Techno-World elemző-újságírója úgy jellemezte Microsoft törekvését, hogy "Végre egy olyan kezdeményezés, ahol nem a multinacionális cégek nyerészkednek a felhasználókon, hanem az áltlag ember kaphat valamit amiért őket választja. Avval, hogy Microsoft a költségeit nem az emberekre hárítja nagy lépést tett egy olyan világ iránt, ahol az embereket megbecsülik amiért egy adott terméket választanak."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://facebook.blog.hu/api/trackback/id/tr482008585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása